Algemene informatie

Het Bezoekerscentrum Dwingelderveld is de poort naar het Nationaal Park Dwingelderveld. Het ligt aan de zuidwest-kant van het gebied, aan de Benderse 22, even buiten Ruinen.

De blikvanger in het bezoekerscentrum is de maquette. Kunstenares Erna van Sambeek maakte met vele vrijwilligers een prachtige plattegrond met wol van het Drentse heideschaap. Zo kan iedereen zich goed oriënteren op het natste heidegebied van West Europa: Nationaal Park Dwingelderveld.

In de koffiehoek kunnen bezoekers even heerlijk tot rust komen met een kop koffie of thee met een boswachtersbrok of Dwingelderveldkoek. Sapjes, ijs en snoepjes zijn er ook verkrijgbaar. In de vlindertuin staan meerdere picknicktafels waar bezoekers zomers genieten van de heerlijk geurende bloemen en vrolijk fladderende vlinders. Ook de bijenstal en het insectenhotel zijn een bezoekje waard.

Er is een leuk winkeltje met natuurgidsen, leesboeken, vogelhuisjes, maar ook doe-spullen voor kinderen. Loop even binnen en snuffel met een kopje koffie of thee door het hele assortiment. 

Voor kinderen is er een speelbos, een wilgenhuttendorp en speelnatuur. Er zijn dagelijks activiteiten, zoals de speurtocht 'De Wereld van OERRR' en 'Brammetje het Lammetje'. Ook voor volwassenen zijn er in de vakantieperiodes en op zondagen excursies.

Bezoekerscentrum Dwingelderveld is het startpunt voor diverse wandel- en fietsroutes. De wandelroutes leiden langs prachtige plekjes en worden met pijltjes aangegeven. Geniet 's zomers van de gekleurde heide, het vrolijk fladderende Gentiaanblauwtje en 's winters van de sporen in de sneeuw van allerlei wild. 

Contactinformatie

 0522-47 29 51Benderse 227963RA Ruinen www.natuurmonumenten.nlLaatste controle: september 2021

Plan route

Toegankelijkheid

Gehandicaptenparkeerplaats(en)
Toegankelijk: Rolstoeltoegankelijk
Rolstoeldoorgankelijk
Aangepast sanitair, aangepast toilet

Openingstijden

Openingstijden bezoekerscentrum Dwingelderveld

Gesloten op 1e kerstdag en Oudjaarsdag

Diensten

Speurtochten

Speurtochten zijn altijd leuk om te doen. Bij bezoekerscentrum Dwingelderveld zijn meerdere speurtochten verkrijgbaar . Voor de allerkleinsten is er Brammetje het Lammetje. Voor gezinnen met kinderen van 6 tot 12 jaar is er De Wereld van OERRR en voor de kinderen van 9 jaar en ouder is er een kompastocht.